2011 m. birželio 7 d., antradienis

Vergų aviamaršrutai

Pirmąsyk skridau į UK pietus su Ryanairu. Be abejo, mieliau skrisčiau į Irano dykumas ar Meksikos miestus-šventyklas, nei į civilizacijos ir globalizmo nudrengtą, karšinčios kultūros liekanomis pleiskanojančią karalystę.
Keleivių kontingentas lengvai įžvelgiamas. Studentai - jie aktyvūs, sportiški, įdomūs, savarankiški. Bėgte, negaištant laisvo laiko, apmokėto tėvų ar uždirbto kavinėse-autoservisuose mediatekų sąskaita.Su knyga rankose, susitelkę ,neparakalbinsi.
Kelios mamos, su abiturientais. Lydi. Šios poros - mieliausios akiai ir širdžiai, nes spinduliuoja jas delegavusių šeimų stiprybę ir ryžtą parengti didžiojo gyvenimo skrydžiui atžalas.
Pakankamai močiučių su anūkais, matyt, grąžinančių atmaitintus lietuviukus užkalinėjantiems pinigą tėvams.
Atsipūtusios, pagiriotų anglų liumpenų kompanijos, grįžtančios po pigių alaus gastrolių gintaro krašte.
Jaunos, suvargusios, užgesusių akių šeimos, su mažais vaikais, kurie jau skanduoja "mummy, mummy". Emigracija su mažais vaikais - vergija. Iš Afrikos negrus plukdė surakintus triumuose . Dabar baltaodžiai Vytauto Didžiojo provaikiai tapo juodadarbiais ir patys skrenda Ryanairu
arčiau pinigų-maisto šaltinio vaikučiams.

Savanoriai rekrūtai - šeimos galvos - genotipo rūšiniai raumenys - skrenda irgi to paties - lesalo. Šie , palyginus su kitomis aviavergų fokus-grupėmis, - laimingiausi. Su atgimusiu rudimentiniu vyro medžioklės azartu-instinktu veiduose, gladiatorių povyzomis. Gi ištrūksta iš naminės olos, ir, svarbiausia, yra kur sugrįžti - į šiltus, jaukius, jo raumenų jėga įrengtus, apstatytus namus.
Na taip, jų working sprendimas - laiko dvasioje, galbūt - teisingiausias. Užsikals ir, kai kubiloidus kas nors su replėmis nuplėš nuo valstybės vairo - pasiliks namie, plėtos individualius verslus, kurs darbo vietas.

Kita kategorija- susimetusios krūvon jaunos mamaitės, su kūdikiais, įremtais pašonėn. Tip top Afrikos madonos, net veidai nuo darbų ir rūpesčių pajuodę.Visko mačiusios, daug patyrusios, su gastrolių nužymėtais įžūliais veidais. Karmėlavos išskridimo punkte jos nesislėpdamos glaustėsi ir ašarojo apsikabinusios savo vyrus.Gal meilužius? Va čia nieko nesupratau. Jos uždarbiaut, o kodėl jie pasilieka? Sociomįslė.

Šalia sėdėjo gal 20 metų mergina, gūžėsi nejaukiai.Apsidžiaugė, atpažinusi užnugario kaimynėje klasiokę : "Ir tu dirbt? Jau rytoj į darbą?Oho, iškart iš lėktuvo!Irgi jau turiu darbą. bet jei nepatiks, iškart namo parlėksiu,nesikankinsiu." Klasiokė su draugėmis -gasterbaiterėmis -visą skrydį aptarinėjo, kuri kiek kada ir ko gėrė , kiek kainavo viskiai- degtinės-trauktinės. Be abejo, ir pylė nesustodamos, siūlė jauniklei. Atskridus klasiokė nepajėgė girta atsistot, mykė, svyravo, draugės rinko jos daiktus, laikė kad nenukristų. Bobiškas Pozoras.
Liūdna... Veidai - normalių moterų, kas jas įjunkė? Na taip, lietuvių archetipinis moters elgesys krizėse, bėdose, kataklizmuose - žuviškas: pasyvus prisitaikymas ar bėgimas nuo problemų į iliuzijų pasaulį - religiją,sapnus, idealizmą, dvasingumą, alkoholį.
Ji vos nenusirito kūlvirsčia nuo trapo -kita vergė kolegė vos spėjo sugriebt. Jas sulaikė, matyt perduos kokioms tarnyboms?
Gailestis tebuvo naujokei, ji kikeno kartu su manim iš girtuoklės svingo ir nenutuokė, kad kikena iš savęs pačios, už kokių 3-4 metų. Kai jaunystės svajonių niežulys bus išmurkdytas lietuvių UK-vergų baliukuose, kai susivoks, kad gležnomis jėgomis neįsikabins, ta pati fermos aušra brėkš diena iš dienos, o savo žemėje jai apmokamos vietos niekas nesukūrė ir negreit sukurs. . Vargas trapioms, ne psichokikbokso čempionėms...

Okupacijos skaudžiausi padariniai - nukirstas,sovietų tankais ir sibiru suniokotas, tautos vyriškų galių kamienas. Moterys priverstos pačios eiti į karą už būvį. Vyrai jų negina, vis dar iš inercijos bijo įvesti tvarką namuose. Baisi, zekiška, gėdinga mintis, įsimetusi stebint minią skriejančių priverstinių migrantų. Paimt automatą ir iššaudyt Vyriausybės kabinetą. Nuostolio tautai jokio, bet gal kažkas pasikeistų į gera, valstybė atgautų savivertę? Ir paprasti žmonės turėtų alternatyvų vergijai svetimoje, Albiono padangėje.