2010 m. sausio 1 d., penktadienis

Tolyn, nuo barbarų

Nuostabus Naujųjų sutikimas, tarp savų, kalbančių ta pačia aukštąja kultūros kalba, su subtiliu intelektualiu humoru, vienodai perskaitančių ir jautriai reaguojančių į judesius, prašymus, užuominas. Dėl ko naujamečio rytas - šviesus ir lengvas, žadinanstis naujus sumanymus ir pasitikėjimą ateinančiųjų metų keliais .
Kodėl taip gera? Pagaliau užteko išminties neieškoti nuotykių ir linksmybių barbarų sambūriuose.

Mano pasaulėžiūra toliau transformuojasi. Tai, ką neseniai dar vadinau - naujų laikų gyvensena, naujais papročiais, prie kurių vardan demokratijos reikia stengtis greičiau prisitaikyti, dabar drąsiai vadinčiau - barbarų savivale.

Jei romėnai nerado su jais bendros kalbos, kur jau mes, Alvyda, susikalbėsime, būsim suprasti tarp brutalių aktyvių žmonių, besibraunančių į priešakines gretas? Dar maniau teisinga - bent jau pratintis kalbėti jų reikšmėmis, bet - na - jie piestu stojasi, drasko akis, įžūliai mėgina nuchapinti tai, ką turi, vios tik pamatę aukštesnės kultūros žmogų.

Kur reikštis? Uždarose elitinėse bendruomenėse ar provincijoje, kaime, iš kur barbarai veržte veržiasi arčiau miestų galimybių. KOkia kalba bendrauti? Jokia. KOmercine, jei teiki paslaugas, sakai, kiek kainuoja, ir - viso gero. Ir - nulis dėmesio, jei koks naglas pilypas ima lipti su nešvariom kojom ant galvos: "jūs šiokia anokia, ko tupite it ausis suglaudus , baili moterytė, būkite mokytoja, duokite duokite, o vėliau pati žinokitės ."

1-a vieta Kasparo lėktuvo istorijai, dialogas su statybininku, grįžtančiu iš Londono :
- Kur dirbi?
- Studijuoju biochemiją
- Kas ta biochemika?
- Na, ir farmacijos bendrovėse dirba biochemikai
- O kas tos farmacijos?
- Kur vaistus gamina.
- Aaaaaa . Bet aš vaistų nevartoju, man nereikia, iš ko gyvensi biochemikoje?

2 vieta
- Ar skaitėte tą knygą.(...)
- Ne, aš skaitau tik Dostojevskį.
- Bet juk tai ir yra Dostojevskio romanas.
-Šito nežinojau, matyt , jis lietuvių kalba dar neparašė.

3 vieta
- Ką veiki?
- Ieškau savo moteriškumo
- Kaip?!Kurioje vietoje?
- Tai ir yra didžiausia dvasinio tobulėjimio užduotis - rasti kur nors jį....
- Bet juk turi draugą, jis tave myli, viskas ok, kam tau dar kažko ieškoti
- Nesuprasi, man tas seminaras kainavo 2 tūkst, patekau per protekciją, garsūs psichoterapeutai. Jie sakė,kad, jei neperprasiu moteriškumo , nebus niekur harmonijos ir nesiseks darbe. Tu - nedvasinga, nesuprasi, apie ką....
- Ir kaip sekasi?
-Sunkiai. Sąmonė niekaip neišeina už-ribų , o kai išeina - išsigąstu, ir ji vėl sugrįžta (tai kalba žmogus, atskingas už ES lėšų srautus!)

- Tai įsimylėk iki ausų, pasigerk iki graibymo , išsidulkink iki išprotėjimo ribos - išeis, nereikės tiek mokėti ir kažko ieškoti, moteriškumas pats tave susiras
- Tu - neišsilavinusi ir nekultūringa.... Eik paieškok harmonijos savyje

Čia ne jaunalietuviai. Tai degradų, mokykloje nelavintų, motinų neauklėtų, užaugusių iki lėkštumo ribotoje informacinėje terpėje generacija. Degradai moka tik išplėšti, vadovautis žvėriškais instinktais, sudaiktinti iki ūkiško primityvumo abstrakčias filosofines ir dvasines idėjas, gintis juodai-balta primityvia morale: "taip - negalima! tai - gerai, o tai - blogai."
O ko nesuranta- tai , jų manymu, yra visiška nesąmonė, nusišnekėjimas ir - cha- cha - "kultūros stygius!".
Jų požiūriu , kultūra - kai kalbi taip, kad jų 2 smegenų rievės "pagautų kampą".

Gaila jų, nori didelės meilės kaip filme, laimingos santuokos su įdomiu, supratingu žmogumi, o gaunasi... hm hm. Jausmai - tai bendros vidinės žmogaus kultūros veidrodis.
Nataša Rostova ir Saulėns, net Skarlett O'hara ir Šimašius, Jackaitė ir Ricky Martinas - pasmerkti, nes barbaro kuoka ir porceliano servizai - nesuderinami, net su idealiai derančiais horoskopais.