2010 m. gruodžio 23 d., ketvirtadienis

Next ge-NE-ration


Kaip su jais kalbėti ir susitarti? Su šaltakraujiškais žmonėmis-robotais, pinigų spaudimo mašinomis, lietuvos ciniškais programeriais - nextcomais, Next kartos atstovais. Man neišeina. Tai lyg - laistyti akmenį, tikintis , kad jis pražys . Ar - maišyti iš smėlio tešlą, tikintis , jog gal kaip nors, gal prakeps, išsilydys ir kas nors pakenčiamai skanaus gausis.
Prašai gražiuoju -juokiasi. Isterikuoji - kaifuoja. Maldauji - apšąla, lyg robotai sugedus jų geležiniams viduriams . Sukali reikalavimus kuo griežčiau - atsijungia ir turi sukti iki skausmo galvą, kaip išsireikalauti paslaugos, už kurią mokėjai. Apeliuoji į sąžinę - nesupranta, ką turi omenyje. Štai kur apokalipsiniai mutantai - be emocijų ir jausmų, puikiai išlaikę Tekstų interpretacijų technologijas, ir - negimę, nepažadinti iš glitaus embriono būsenos , ar mirtinai užšaldyti kažkurioje vaikystės pakopoje, nepradėję gyventi jausmais, emocijomis ir širdimi. To moko humanistinis menas, didžioji kultūra. Jie jos negavo niekur , jei mamos jais neužsiėmė, plepėjo čatuose, neugdė gailestingumo, neišmokė atjausti, suprasti , gailėtis, elgtis žmoniškai.

Gyvenčiau Rusijoje, su tokiais - trumpa kalba, pasiuntei draugus - ir prirėmei jėga prie sienos, kad iš baimės atkurstų, savo kailiu pajustų svetimą skausmą . Dabar gi reikės stumdytis su jų ledo bokštais teismuose
Dievo pamokos mokykloje tokiems - kaip nemokamas narkotikas ir išslaisvinimas nuo kaltės. Jei kas jiems nepatinka, vadinasi, tas - Šėtono parankinis, ir basta :)))
Kultūra - kaip valstybinis šalies sodas. Jos nesodini, nepuoselėji - priauga dilgėlių tuščiuose dirvonuose. Kelios kartos, vis kraupiau šaltesnės. Gi anie bus kažkieno tėvai,mamos.

2010 m. gruodžio 19 d., sekmadienis

Slidžios trasos

Sniego dykuma - Egipto, Maroko ir Alpių lydynys - netoli Vilniaus. Absoliuti tyla - kaip baltas popieriaus - sąžinės? - lapas. Jame vienu metu ir rašai ir skaitai pasąmonės - nematomo dvasios ekrano - runas. Po gero dešimtmečio vėl atsistojau ant slidžių. Visai kitas reikalas, kai viena sau laisvai nardai miško pusnimis, ir - kai grupėje, kur turi kontroliuoti, kaip atrodai, ar nejuokingi judesiai, ar niekam nekliūvi, ar spėji nelikti paskutinė. .

Stipriau už labirintą. Viena neteisinga mintis, sąlytis savityroje su pašaliniu, atgyventu ar pavojingu asmeniškai man žmogumi - ir - virsti pusnin ant šono. Keberiokšt, kaip ir realioje tikrovėje . Kol atsikeli, atkryžiuoji medines baltarusiškas koturnas, - tvirtai pasidedi kryžiuką, kabliuką siviskam - taip piktai negalvoti, tos bjaurokos ir didybės raudoniu paženklintos emocijos nevartoti, ją vyti kuo toliau šalin.

Smagiausia pačiai tiesti naujas trasas. Sunku, klampu, lėčiau, bet brėždama sniego dykumoje savo punktyrą, patiriu kreatyvinį pasirinkimo triumfą - sukti ten, kur PATI pasirinkau, o ne kur kažkas išvedė, nuvedė. Pionieriškai braudamasi bekraštėmis užpustytomis lygumomis ir eglių pošakiais, pavargsti, nusiplūki. Lengviausia, maloniausia čiuožti savo pačios trasa atgal :greitis, estetika, pasitenkinimas savimi. Ir gyvenime vaikščiojimas pramintais takais yra parankesnis, bet veda į egoizmą, nes pripaišai greitį asmenininams nuopelnams, o juk tikra, stipri, autentiška, atgaivinta naujų pojūčių, buvai tik tame pirmame kelyje į NIEKUR, lauždama ledus.

Apsivalymas - neapsakomas. Balto sniego tyrai po 3 val nuskaidrina žvilgsnį,tarytum ir viduje tampi bent kiek baltesnė (iliuzija? bet šviesi ) .

Kas po to? Medžiotojų džipas prie kalno kryžkelės medinio Kryžiaus. Cha, tikslus dabartinės visuomenės atvaizdas. Šaudytojai, puolamieji smerkėjai su kryžiumi. Iš kito laiko, iš kitos vertybinės planetos. Net nepasisveikinau, nors puolė vaišinti arbata. Kaip galėčiau su jais kalbėtis, prisižiūrėjusi skuodžiančių išsigandusių lapių ir išdavikiškų zuikių pėdų?
Kokios skirtingos, prasilenkiančios laike, mūsų slidžios trasos....