2011 m. sausio 15 d., šeštadienis

Liūdni angelai


Lyg narkotiku bemiegėmis naktimis pumpuojuosi netikėtai - per asteroidų tyrinėjimus - atrastais Wakamatsu filmais - O-RI-GI-NA-LAS, autentika, idėjų bankas kelioms kartoms. Tarantinas , Kim-Kidukas išaugo iš jo, be abejonės, - antriniai, satelitai.

Superįtaigūs ir tikslūs, ikoniški modern angelų- pašauktųjų prostitučių (tas pats čia) paveikslai. Liūdni ir rimti, lyg vaikas, palaidojęs mamą ir besuvokiąs, jog ji negrįš ir iki susitikimo teks nueiti ilgą ilgą vienišą kelią per gyvenimą, kol dvasia ištrūks iš materijos gniaužtų.

Džotas, Modiljanis, saturniškos rimties sukaustyti judesiai. Balta, akinamai balta, šviesa kaip kontrastas juodame fone.

Keičiasi angelų archetipinės išraiškos. Fejerijų, fiestų,cirkų ir visuotinės dvasinės prostitucijos (senąja jos prasme) laikai , kai turi kažkam atiduoti bent dalį savęs priverstinai, kad išgyventų vaikai ar galėtum priartėti prie svajonių. Kai atgrasiausias vartojimas vyksta energetiniame lygmenyje, o didžiausi vartotojai yra kokie "pseudodvasingi- religingi" menininkai-juodosios gulbės-nedaapipjaustyti ar perkastruoti , su savo skaitliukiniais-komerciniais "menais" žiaumojantys-vartojantys
viltis, sielas, meilę, suvarpantys toriškais liežuviais šviesos sparnus ....

Kai žmogui nepakeliamai ima gelti dantis nuo dirbtinių šypsenų, be kurių nebus reklamos, pirkėjų, plėtros - kaip tyro šaltinio vandens prireikia santūraus ir tylinčio angelo, bežodžio, supratingo ir rimto.. kaip balto balto sniego... jame išryškėtų purvas, kuriame išvoliojo kova už būvį. Lyg kantraus nešiko, kuris perimtų bent dalį tavo sunkumų ir kryžių.

Naujas angelas - kaip vienišas medis, kurį apsikabini ir kalbiesi tylomis, pavargusi tiek, jog žodžiams nėra jėgų, vien atodūsiams - ar dar turėsi rytoj jėgų atsikelti?

Supratau ir savo liūdesius,ašarų upelius besimeldžiant, kai vaizduotės ekrane regi alkanus, gyvenimo krušamus vaikus ir žinai-matai kiaurai, kaip jiems vienišiems bus sunku, kiek jėgų jiems kainuos , kiek išbandymų jų laukia nueinant gražiai ir oriai iki galo nepavartotiems, neišprievartautiems tiesiogine ir perkeltine prasme, laisviems. O pasaulis stebės jų ėjimą ir prisikėlimus lyg TV ar facebooko šou. Kaip dabar abejingai stebi E.Kuosaitės bylą...dar vaikas, sąžininga ir moraliai švari, bando išlikti tiesi prieš purviną sistemą.Kas bus jos tylinčiu, tvirtu angelu ir padės nepalūžti?